Door de coronacrisis worden pangolins en olifanten niet minder gestroopt, maar hun schalen en ivoor wel minder verkocht.
Sarah Stoner is hoofd van de intelligence afdeling van de Wildlife Justice Commission. Deze organisatie doet onderzoek naar de illegale stroperij van en handel in wilde dieren met undercover operaties. Vorige week kwam de organisatie met een rapport over de gevolgen van corona op de handel in wilde dieren. “Er is een grote kans dat de handel in wilde dieren uiteindelijk undercover gaat.”
Jullie vonden die ladingen ivoor en pangolinschalen gevonden in de verschillende havens. Hoe kwamen jullie daarachter?
“We hebben veel contact met de handelaren omdat we via undercover operaties contact met ze hebben. Ze sturen onze contactpersonen foto’s van enorme hoeveelheden, bijvoorbeeld tien ton, pangolinschubben en ivoor. En bieden deze waren voor een veel lagere prijs aan.”
Ze lijken een beetje wanhopig?
Ja. Dat komt ook omdat de handelaren al meer op de huid worden gezeten door de Chinese overheid. Die heeft in 2018 een wet aangenomen die de binnenlandse handel in ivoor verbiedt. De prijs van ivoor is daardoor gedaald. We horen uitspraken als: ‘ik ga niet meer handelen in ivoor, te gevaarlijk.’ Bovendien hebben zowel China als Vietnam aangekondigd de handel in wild helemaal te verbieden.”
Tegelijkertijd gaat de stroperij onverminderd door. Jullie vinden zelfs grotere hoeveelheden per verscheping van ivoor dan voorheen. Hoe komt dat?
“Ja, dat heeft met de verlaging van de waarde te maken, vermoeden wij. Handelaren hebben dezelfde kosten om ivoor vanuit het Afrikaanse continent naar China te krijgen, maar minder opbrengst. Daarom proberen ze meer tegelijkertijd te verschepen. Ze nemen zo ook meer risico.”
Hoe komt het dat nu de coronacrisis is uitgebroken zowel ivoor als pangolin niet meer kunnen worden verhandeld?
“Er is veel meer toezicht in de havens. We denken dat corrupte beambten die eerder meewerkten, dat nu niet meer willen doen. Daarbij is de route over zee natuurlijk bijna buiten beeld geraakt. Ook over land is het moeilijker geworden door verscherpte grenscontroles. Vandaar de ophopingen.”
Naar alle waarschijnlijkheid is corona overgedragen door de pangolin en dus een zoönose. Er is een wereldwijd sterker wordende roep om een ban op de handel in wilde dieren.
“Ja dat klopt. En als er meer wetten zouden zijn die de handel inderdaad aan banden leggen, zou dat een heel goede zaak zijn. Het gevolg is waarschijnlijk wel dat de handel ondergronds gaat, zolang de vraag blijft. Veel overheden kampen met een capaciteitsprobleem om de wet te handhaven. We denken daarom dat er ook in Afrika veel meer recherche nodig is om stropen te stoppen.”
Ondertussen gaat het stropen waarschijnlijk onverminderd door.
“Ja, we hebben aanwijzingen dat er minder toezicht is in de wildparken omdat de toerisme-industrie in veel landen is ingestort. Daarom is ook daar veel meer onderzoek nodig om te voorkomen dat de dieren gestroopt worden. We hebben het tenslotte over georganiseerde misdaad.”
Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Met een grotere bijdrage steun je me nog veel meer. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.