Artikelen

Syrische homo’s

Mahmoud en zijn vriend Fouad vluchtten samen uit Syrië naar Nederland. ‘We willen alleen maar openlijk samen kunnen zijn.’ JANNEKE JUFFERMANS | ILLUSTRATIE ERIK KRIEK Het azc ligt in een kleine plaats in het zuiden van het land. ‘Je komt voor Fouad en Mahmoud?’, vraagt de medewerker van het COA. ‘Ik wijs het je wel...

‘We zijn hier allemaal geestelijk ziek.’ Vrij Nederland

Dr. Nahim is de enige psychiater in Sierra Leone, een getraumatiseerd land met 6 miljoen inwoners. Maar zijn harde behande­lings­methoden zijn achterhaald, vinden westerse organisaties. Zullen die het uiteindelijk winnen of blijven ze te ‘westers’ om wortel te schieten?

Ongewenste organisaties. Vrij Nederland

Overheden nemen steeds vaker maatregelen die de bewegingsruimte van ontwikkelings-, mensenrechten- en vredes­organisaties inperken. In sommige gevallen leidt dat tot levensgevaarlijke situaties. En het wordt alleen maar erger.

Sierra Leone moet door na de ebola. Trouw

reportage – Nu de ebolacrisis voorbij is wil Sierra Leone de gezondheidszorgsystemen versterken. De bevolking gaat hygiënischer te werk en veel jongeren willen zich medisch laten scholen. Maar de overheid heeft te maken met een oude vijand: corruptie.

THE FREEDOM THEATRE | PALESTIJNS VERZET. Vrij Nederland

The Freedom Theatre in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jenin wil cultureel verzet bieden tegen de Israëlische bezetting. Het theater, opgericht door een Joodse vrouw, is zowel uit Palestijnse als Israëlische hoek bedreigd en aangevallen.

Nederland Gidsland? Nou, niet echt. Vrij Nederland

Nederland stond lang te boek als gidsland op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en internationaal beleid. Maar door bezuinigingen, het sluiten van ambassades en een buitenlandbeleid waarin ons directe eigenbelang een steeds grotere rol speelt, raken we die positie kwijt.

Het leven toch maar omarmd. Trouw

Verder leven terwijl je dat eigenlijk niet meer wilde, hoe is dat? Janneke Juffermans sprak met drie mensen die mislukte zelfmoordpogingen hebben gedaan. Minister Schippers opent morgen in Amsterdam een expositie gewijd aan het thema.

Artsen in de Tropen. Opereren uit een handboek. Oneworld

  De klassieke Nederlandse tropenarts, ofwel Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde lijkt langzaam te verdwijnen. In de tropen zijn er inmiddels goed opgeleide lokale artsen. Toch willen er nog steeds artsen die kant op. Zij moeten in de buidel tasten. De opleiding is de enige ongefinancierde medische specialisatie in Nederland. Bovendien zendt Nederland zelf sinds...

Voor de kust in zee gedumpt. NRC

De vluchtelingenstroom uit Syrië houdt aan. De Syrische Palestijn Amr Grayyeb werd tijdens zijn eerste vluchtpoging hardhandig teruggestuurd door Grieken. Nu woont hij met zijn vrouw en dochter in een Gelders dorp.

 

Handje contantje. MyWorld magazine.

Gratis geld voor arme mensen. Dat klinkt nieuw, spannend en veelbelovend. Een handjevol organisaties experimenteert ermee. Met verrassende resultaten. Wat zijn de nadelen? En is het iets voor particuliere initiatiefnemers?

 

‘Mijn lichaam is in Zwitserland, mijn geest in Tibet.’ Wordt Vervolgd

De Tibetaanse non Phuntsog Nyidron werd opgepakt nadat ze bij een tempel in Lhasa ‘Lang leve de Dalai Lama’ had geroepen. Na vijftien jaar cel en vele martelingen kwam ze vrij en kreeg ze asiel in Zwitserland, waar ze nog wekelijks artsen bezoekt. Portret van een gebroken vrouw, die ondanks alles blijft hopen op een dialoog tussen China en de Dalai Lama.

‘We zitten hier toch als witneus.’ Parool

De Islamitische terreurgroep Boko Haram rukt op in Nigeria. Daarmee neemt de dreiging voor het werk van de Nederlandse Leprastichting in het land toe.

“Ik maak me steeds meer zorgen,” vertelt Lex Merlijn (57). Hij is vertegenwoordiger van de Leprastichting in Nigeria. “We zijn nagenoeg de enige internationale hulporganisatie in dit gebied.” Het hoofdkantoor van de Nederlandse Leprastichting zit in Nederland in Amsterdam. In Nigeria zit de stichting in Jos, niet ver van het door Boko Haram bezette gebied in het uiterste Noordoosten.

Naar een ‘cashless society’. MyWorld Magazine.

Communiceren via Skype of Facebook, reizen via cheaptickets.nl: contact met ontwikkelingslanden wordt steeds makkelijker en goedkoper. Maar voor geldtransacties geldt het omgekeerde: het is duur! Gemiddeld ruim 8 procent per transactie. Migranten, particuliere initiatieven en sociale ondernemers maken vaak meerdere kleine bedragen over en vooral dat kost veel geld. Kan het ook anders en vooral: goedkoper?

Ambassadeur zonder papieren. Trouw

Mufti Ababujey voldoet niet aan het beeld van de ongedocumenteerde. Hij is dagelijks druk bij debatten, stichtingen en andere activiteiten en kent praktisch iedereen in de Amsterdamse Bijlmer. In het stadsdeel staat hij bekend als 'Ambassador of Humanity'. 'Mensen geloven vaak niet dat ik geen papieren heb.'

Eerst niks doen, nu dweilen. Hoe we Ebola hadden kunnen voorkomen. Vrij Nederland.

Nederland doet mee aan de bestrijding van ebola. Maar had het de ebolacrisis ook kunnen voorkomen? Ebola legt zwakke plekken in het Nederlandse beleid bloot: Acht redenen waarom het nu misgaat.

 

‘In sommige topmannen valt een activist te bespeuren’ OneWorld

Bedrijfsleven, kenniscentra en hulporganisaties spraken onlangs af om zich in te zetten voor het behalen van nieuwe ontwikkelingsdoelen. Ze zegden toe dat in partnerschappen met elkaar te doen. Niet alleen partneren is een nieuwe tendens. Bedrijven, de financiële sector en hulporganisaties nemen hierbij ook nieuwe rollen en taken aan.

Verslikt in je project. MyWorld magazine

Vol enthousiasme ben je begonnen aan een project in een ontwikkelingsland. Maar na een vliegende start beginnen de problemen. De bouw van de timmerwerkplaats loopt trager dan verwacht, geld inzamelen gaat moeizaam en in je nieuwsbrief weet je weinig nieuws te melden. Rapportages komen niet op tijd af, vergaderen kost meer moeite dan je dacht en je voelt je tekortschieten. Het project begint als een molensteen om je nek te hangen. Hoe kom je uit de impasse?