Artikelen

Rechten beschermen mens en natuur niet voldoende

Het rechtssysteem werkt alleen voor mensen die het al goed hebben en geeft bedrijven te veel macht. Dat vinden hoogleraar internationaal recht Radha D’Souza en kunstenaar Jonas Staal. Hun ‘tribunaal’ behandelt rechtszaken tegen grote vervuilers en staat nu op de biënnale in Zuid-Korea. ‘Rechten leiden vaak niet tot rechtvaardigheid.’

We moeten in relatietherapie met de natuur, zegt deze hoogleraar

Bram Büscher (45) is hoogleraar ontwikkelingssociologie aan de Universiteit van Wageningen. We moeten de schotten tussen natuur en mensen opheffen, betoogt hij. ‘De reacties op de wolf laten heel mooi zien hoe we in Nederland alles efficiënt en onder controle willen houden.’

Palestijnse jurist Munir Nuseibah: U kijkt naar een genocide en uw regeringen zijn erg stil

De Palestijnse docent internationaal recht Munir Nuseibah wil zijn geloof in het internationale recht niet verliezen, maar dat staat wel onder druk.

Er is niet te weinig water. het gebruik ervan wordt ongelijk verdeeld

Gebrek aan water wordt onterecht als louter een gevolg van klimaatverandering neergezet, het is ook een ongelijkheidsprobleem.

Weer even het kind van mijn moeder

Op haar reis naar India blijkt Janneke Juffermans niet alleen te zijn. Tijdens haar tocht langs heilige tempels wordt ze vergezeld door haar overleden moeder, die ze sinds haar jeugd niet meer zo dicht bij zich heeft gevoeld. Ook al is ze aan de andere kant van de wereld, het wordt een reis waarin ze thuiskomt.

THE FREEDOM THEATRE | PALESTIJNS VERZET. Vrij Nederland

The Freedom Theatre in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jenin wil cultureel verzet bieden tegen de Israëlische bezetting. Het theater, opgericht door een Joodse vrouw, is zowel uit Palestijnse als Israëlische hoek bedreigd en aangevallen.

In Zuid-Afrikaanse wildparken is de apartheid nooit verdwenen

Toeristische reservaten en omheinde parken in Zuid-Afrika beschermen flora en fauna, en hebben vaak witte eigenaren. De lokale, overwegend zwarte bevolking werkt tegen een laag salaris en met gevaar voor eigen leven in de parken, of doet de was en maakt schoon in resorts voor westerse toeristen.

Waarom niet mesten met mensenpoep?

Onze eigen poep en plas, we doen er niets mee. Terwijl er zoveel in zit dat nog bruikbaar is. Waarom rijden we mensenpoep eigenlijk niet over het land uit?

Waarom instemming bij seks zo belangrijk is

  Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe wet die ook verkrachting zonder dwang strafbaar stelt. Is de wet daarmee een antwoord op de belangrijkste behoeften van slachtoffers, of is daar nog meer voor nodig? En hoe zit het met praktische hobbels, zoals capaciteitstekort bij de politie?  Nog voor de zomer wordt naar verwachting in...

Nieuw muskietennet moet helpen in de strijd tegen malaria

Een nieuw type muskietennet moet een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van malaria. Het wordt momenteel uitgerold in elf landen.

“Rechten voor natuur zijn het begin van grote maatschappelijke verandering”

  De sterk vervuilde Mar Menor, een lagune in Spanje, krijgt rechten. Een unicum voor Europa. Maar is het toekennen van rechten aan de natuur genoeg om haar te beschermen? Het Spaanse Mar Menor is een prachtige lagune, met pittoreske dorpjes eromheen en volop watersportfaciliteiten. Maar het gebied is ook verstoord door massatoerisme en ernstig...

gaat mijn kind het straks wel redden?

Gaat mijn kind het straks wel redden, als het nu achterblijft?

Diagnose Haar twee dochters hebben stoornissen waardoor ze achterlopen op leeftijdgenoten. Janneke Juffermans is steeds bezig hen klaar te stomen voor de maatschappij, merkt ze.

gestroopte leeuw in de Wildlife Forensic Academy

Opening van academie in Buffelsfontein, Zuid-Afrika voor forensisch onderzoek bij stroperij

Op 13 mei werd de Wildlife Forensic Academy (WFA) geopend, een initiatief van de Nederlander Andro Vos. Hier moeten rangers, maar ook studenten ecologie, diergeneeskunde en forensisch onderzoek les gaan krijgen in forensisch onderzoek bij stroperij. ‘Forensisch onderzoek inzetten bij het oplossen van stroperij is wat nu nog veel te weinig wordt gedaan.’

Corona: De toekomst van de WHO

De geopolitieke krachten waaraan de World Health Organization blootstaat zijn de laatste jaren toegenomen, net als de zorgen om de financiering. Maar aan de WHO zelf ligt het niet.

Hulporganisaties moeten flink in de spiegel kijken, zegt deze directeur van een hulporganisatie

De hulpsector moet veranderen, zegt Betteke de Gaay Fortman, zelf directeur van de ontwikkelingsorganisatie Karuna Foundation Nederland. ‘Elke ontwikkelingsorganisatie zou zich regelmatig moeten afvragen of ze niet vooral nog bestaat uit eigenbelang.’

Extreme armoede is een staat van ontmenselijking. En dat komt door uitsluiting.

Ontwikkelingsorganisaties willen de allerarmsten te bereiken. Maar doen ze dat eigenlijk wel? Onderzoeker Anika Altaf bezocht Bangladesh, Ethiopië en Benin en sprak met de armste mensen daar. Ze kwam tot de conclusie dat deze mensen buiten het zicht van de hulp blijven. ‘Armoede gaat niet alleen om geld. Het gaat om uitsluiting door anderen en om zelfuitsluiting.’

Hoe de verwaarlozing van internationale gezondheidszorg ons parten speelt bij de bestrijding van corona en toekomstige pandemieën

De kans dat het coronavirus in een pandemie zou uitmonden was kleiner geweest als we meer hadden geïnvesteerd in internationale gezondheidszorgsystemen en de WHO, zeggen experts. Ook de Nederlandse overheid heeft dat nagelaten. ‘Ze hebben gezondheid op een grote hoop gegooid met handel. Gezondheid in bredere zin is verwaarloosd.’

De NFI-man die zijn baan opzegde om met forensische technieken stropers in Zuid-Afrika te vangen

Andro Vos zegde onlangs zijn baan op bij het Nederlands Forensisch Instituut, om in Zuid-Afrika een forensische academie op te bouwen. Daar wil hij rangers trainen om met forensische technieken de stroperij aan te pakken.

Door de coronacrisis worden pangolins en olifanten niet minder gestroopt, maar hun schalen en ivoor wel minder verkocht.

Sarah Stoner is hoofd van de intelligence afdeling van de Wildlife Justice Commission. Deze organisatie doet onderzoek naar de illegale stroperij van en handel in wilde dieren met undercover operaties. Vorige week kwam de organisatie met een rapport over de gevolgen van corona op de handel in wilde dieren. “Er is een grote kans dat de handel in wilde dieren uiteindelijk undercover gaat.”

Syrische homo’s willen net als iedereen openlijk verliefd kunnen zijn.

Mahmoud en zijn vriend Fouad vluchtten samen uit Syrië naar Nederland. ‘We willen alleen maar openlijk samen kunnen zijn.’ Dit artikel verscheen eerder in Vrij Nederland. Het azc ligt in een kleine plaats in het zuiden van het land. ‘Je komt voor Fouad en Mahmoud?’, vraagt de medewerker van het COA. ‘Ik wijs het je...

‘We zijn hier allemaal geestelijk ziek.’ Vrij Nederland

Dr. Nahim is de enige psychiater in Sierra Leone, een getraumatiseerd land met 6 miljoen inwoners. Maar zijn harde behande­lings­methoden zijn achterhaald, vinden westerse organisaties. Zullen die het uiteindelijk winnen of blijven ze te ‘westers’ om wortel te schieten?

Ongewenste organisaties. Vrij Nederland

Overheden nemen steeds vaker maatregelen die de bewegingsruimte van ontwikkelings-, mensenrechten- en vredes­organisaties inperken. In sommige gevallen leidt dat tot levensgevaarlijke situaties. En het wordt alleen maar erger.

Sierra Leone moet door na de ebola. Trouw

reportage – Nu de ebolacrisis voorbij is wil Sierra Leone de gezondheidszorgsystemen versterken. De bevolking gaat hygiënischer te werk en veel jongeren willen zich medisch laten scholen. Maar de overheid heeft te maken met een oude vijand: corruptie.

Nederland Gidsland? Nou, niet echt. Vrij Nederland

Nederland stond lang te boek als gidsland op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en internationaal beleid. Maar door bezuinigingen, het sluiten van ambassades en een buitenlandbeleid waarin ons directe eigenbelang een steeds grotere rol speelt, raken we die positie kwijt.

Het leven toch maar omarmd. Trouw

Verder leven terwijl je dat eigenlijk niet meer wilde, hoe is dat? Janneke Juffermans sprak met drie mensen die mislukte zelfmoordpogingen hebben gedaan. Minister Schippers opent morgen in Amsterdam een expositie gewijd aan het thema.

Artsen in de Tropen. Opereren uit een handboek. Oneworld

  De klassieke Nederlandse tropenarts, ofwel Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde lijkt langzaam te verdwijnen. In de tropen zijn er inmiddels goed opgeleide lokale artsen. Toch willen er nog steeds artsen die kant op. Zij moeten in de buidel tasten. De opleiding is de enige ongefinancierde medische specialisatie in Nederland. Bovendien zendt Nederland zelf sinds...

Voor de kust in zee gedumpt. NRC

De vluchtelingenstroom uit Syrië houdt aan. De Syrische Palestijn Amr Grayyeb werd tijdens zijn eerste vluchtpoging hardhandig teruggestuurd door Grieken. Nu woont hij met zijn vrouw en dochter in een Gelders dorp.

 

Handje contantje. MyWorld magazine.

Gratis geld voor arme mensen. Dat klinkt nieuw, spannend en veelbelovend. Een handjevol organisaties experimenteert ermee. Met verrassende resultaten. Wat zijn de nadelen? En is het iets voor particuliere initiatiefnemers?

 

‘Mijn lichaam is in Zwitserland, mijn geest in Tibet.’ Wordt Vervolgd

De Tibetaanse non Phuntsog Nyidron werd opgepakt nadat ze bij een tempel in Lhasa ‘Lang leve de Dalai Lama’ had geroepen. Na vijftien jaar cel en vele martelingen kwam ze vrij en kreeg ze asiel in Zwitserland, waar ze nog wekelijks artsen bezoekt. Portret van een gebroken vrouw, die ondanks alles blijft hopen op een dialoog tussen China en de Dalai Lama.

‘We zitten hier toch als witneus.’ Parool

De Islamitische terreurgroep Boko Haram rukt op in Nigeria. Daarmee neemt de dreiging voor het werk van de Nederlandse Leprastichting in het land toe.

“Ik maak me steeds meer zorgen,” vertelt Lex Merlijn (57). Hij is vertegenwoordiger van de Leprastichting in Nigeria. “We zijn nagenoeg de enige internationale hulporganisatie in dit gebied.” Het hoofdkantoor van de Nederlandse Leprastichting zit in Nederland in Amsterdam. In Nigeria zit de stichting in Jos, niet ver van het door Boko Haram bezette gebied in het uiterste Noordoosten.

Naar een ‘cashless society’. MyWorld Magazine.

Communiceren via Skype of Facebook, reizen via cheaptickets.nl: contact met ontwikkelingslanden wordt steeds makkelijker en goedkoper. Maar voor geldtransacties geldt het omgekeerde: het is duur! Gemiddeld ruim 8 procent per transactie. Migranten, particuliere initiatieven en sociale ondernemers maken vaak meerdere kleine bedragen over en vooral dat kost veel geld. Kan het ook anders en vooral: goedkoper?

Ambassadeur zonder papieren. Trouw

Mufti Ababujey voldoet niet aan het beeld van de ongedocumenteerde. Hij is dagelijks druk bij debatten, stichtingen en andere activiteiten en kent praktisch iedereen in de Amsterdamse Bijlmer. In het stadsdeel staat hij bekend als 'Ambassador of Humanity'. 'Mensen geloven vaak niet dat ik geen papieren heb.'

Eerst niks doen, nu dweilen. Hoe we Ebola hadden kunnen voorkomen. Vrij Nederland.

Nederland doet mee aan de bestrijding van ebola. Maar had het de ebolacrisis ook kunnen voorkomen? Ebola legt zwakke plekken in het Nederlandse beleid bloot: Acht redenen waarom het nu misgaat.

 

‘In sommige topmannen valt een activist te bespeuren’ OneWorld

Bedrijfsleven, kenniscentra en hulporganisaties spraken onlangs af om zich in te zetten voor het behalen van nieuwe ontwikkelingsdoelen. Ze zegden toe dat in partnerschappen met elkaar te doen. Niet alleen partneren is een nieuwe tendens. Bedrijven, de financiële sector en hulporganisaties nemen hierbij ook nieuwe rollen en taken aan.

Verslikt in je project. MyWorld magazine

Vol enthousiasme ben je begonnen aan een project in een ontwikkelingsland. Maar na een vliegende start beginnen de problemen. De bouw van de timmerwerkplaats loopt trager dan verwacht, geld inzamelen gaat moeizaam en in je nieuwsbrief weet je weinig nieuws te melden. Rapportages komen niet op tijd af, vergaderen kost meer moeite dan je dacht en je voelt je tekortschieten. Het project begint als een molensteen om je nek te hangen. Hoe kom je uit de impasse?